1 яйце размер ХL
1 филия хляб (40 грама)
1 с.л. млечен пастет (по моя рецепта)
Червен пипер
Сол
Олио (при необходимост)
Енергийност
|
218 ккал
|
Мазнини
|
9 г
|
Въглехидрати
|
21 г
|
Белтъчини
|
12 г
|
Влакнини
|
2 г
|
Приготвяне:
Намажете млечния пастет върху филията. Загрейте добре тиган с незалепващо покритие. Лично аз предпочитам да намажа дъното с олио въпреки незалепващото покритие. Обикновено за целта капвам от олиото в тигана и го разнасям със салфетка. Когато тиганът се нагорещи добре, чукнете яйцето в него. Ако формата, в която се разлее, не отговаря на формата на филията загънете непокорните краища с шпатула. На снимката тук може да видите нагледно как се е получило при мен. Поръсете със сол и червен пипер и оставете яйцето да се изпържи. Моят любим трик е да го оставя под капак, защото така белтъкът се стяга и от горната страна, докато жълтъкът остава течен. Щом стане готово, поставете го върху филията и се насладете.
МОДИФИКАЦИИ
Млечният пастет далеч не е единствената възможност за „смазочен материал”. Някои от любимите ми алтернативи са същото количество катък, крема сирене или една чаена лъжичка масло или маргарин с три маслини или половин сушен домат отгоре. Мисля, че си струва да се опита и със сирене рикота (чисто, зелена рикота от тази рецепта или смесено с други вкусотии), но дори просто с цедено кисело мляко става отлично. Тъй като количеството на тази гарнитура е малко, разликата в количеството мазнини и калориите също не е голяма.
Подправките върху самото яйце също могат да бъдат разнообразни, макар че при мен червеният пипер е абсолютен фаворит. Дайте воля на въображението си и споделете своите собствени предпочитания.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар