16 юни 2013 г.

Лято с вкус на кайсии и екзотика


Едно от нещата, заради които се радвам, че съм правила диети са летните ми закуски. Те са плодови, студени, вкусни и претъпкани с фибри и антиоксиданти - с две, тоест с четири, думи те са откритие за всяка диета. Най-общо мога да ги опиша със станалата модерна напоследък сума смути, но упоритата ми съпротива към новите заемки ме кара да клоня към една по-утвърдена и стара такава, а именно шейк.


През лятото закусвам с шейкове от плодове и кисело мляко с някоя закачлива добавка. И понеже плодовете почти винаги са замразени шейковете ми често повече приличат на сладолед. Шейкът се прави за около 5 минути така че ми пести ценно време сутрин. По-трудоемко е подготвянето на плодовете.



ПОДГОТОВКА

Казах, че използвам замразени плодове, но не рядко ги вземам от фризерите в супермаркета. Предпочитам да купувам пресни кайсии, череши, малини, ягоди или къпини от пазара, но възможностите са ограничени само от зареждането на сергиите.

Малините и къпините мятам в камерата моментално. Те са твърде крехки за каквато и да било обработка докато са пресни, така че предпочитам да ги тегля в замразено състояние. Признавам, че дори не ги мия, макар че от хигиенична гледна точка това не е добра идея. Ако ги измиете, оставете ги да поизсъхнат преди да ги сложите във фризера. В противен случай водата по тях ще ги спои и после няма да можете да ги разделите.
Останалите плодове почиствам и, ако е необходимо, ги нарязвам на парчета достатъчно малки, че пасаторът ми да може да се справи с тях. По-сочните плодове понякога попивам с кърпа, за да не образуват леден блок, който не влиза в пасатора. Замразявам ги в отделни пликчета на порции от по 200 г. Така сутрин ми остава само да събера съставките в купата и да ги пасирам набързо.
Въпреки постоянното съотношение между плодовете, киселото мляко и захарта, вариациите на моя шейк за закуска са много и постепенно ще ви споделя всичките, защото за всяка използвам различни подправки. Днес обаче е ред на може би най-свежата и екзотична.



АЗИАТСКИ ПИКАНТЕН КАЙСИЕВ ШЕЙК

След дребните горски плодове, кайсиите са най-лесни за обработка и замразяване. Отделят се лесно от костилката и в повечето случаи не са твърде сочни, така че сутрин парчетата се отделят лесно едно от друго. Дълго време търсих подходяща добавка за тях и най-сетне мога да се похваля, че я открих.
СЪДЪРЖАНИЕ
406 ккал; 1,3 г мазнини; 87,7 г въглехидрати, от които 4 г влакнини; 20 г белтъчини
За повече подробности може да видите рецептата на английски.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 200 г замразени кайсии
  • 300 г обезмаслено кисело мляко
  • 2 с.л. тъмна кристална кафява захар (аз ползвам тъмна демерара)
  • 1 с.л. мокра кафява захар (мусковадо)
  • 2-3 см пресен джинджифил
Добавки по желание:
  • 1/2 чаена лъжичка куркума - за жълт цвят и противовъзпалителен ефект
  • 2 с.л. ленено семе - за 180 калории в повече (от 8 г мазнини) получавате 7 г влакнини, още 5 г белтъчини, омега мастни киселини и приятен богат вкус на ядки.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Уверете се, че всички продукти са нарязани с нужния размер за вашия пасатор или блендер. Не прекалявайте с наситняването - няма смисъл.

2. Сипете всичко в купата и бъркайте докато раздробите всички парчета плодове на пюре. Това рядко отнема цяла минута. 

3. Консумирайте с удоволствие!


БЕЛЕЖКИ

Джинджифилът е лют. Това сигурно го знаете, но все пак напомням, защото пресният люти повече от сушения. Но пък лютото се връзва чудесно с киселинността на кайсиите, така че лично на мен ми се струва много свежо. Ако искате свежест без лютивина, може да опитате с няколко с малко пресен лимонов сок, лимонова кора или дори парчета лимон. Но това не съм го пробвала.

Лененото семе е малко капризен продукт. Омега мастните киселини в него се разрушават бързо в контакт с въздуха, така че е най-добре да го купувате и съхранявате цяло, а не мляно. Ако го ядете цяло обаче, тялото няма да го усвои, защото не може да разруши външната обвивка. Пасаторът и блендерът разтрошават повечето зърна в шейка, но аз за всеки случай (и за допълнително удоволствие) предпочитам и да ги сдъвча. Ако не ви се дъвче, просто смелете лененото семе преди употреба.

Захарта, която използвам е слабо рафинирана и съдържа меласа. Особено мократа кафява захар. Това и придава собствен вкус и аромат, но и придава карамелен цвят на цялата смес. Ако това не ви се нрави, естествено може да използвате бяла захар. Ако ли пък внимавате с количеството въглехидрати, може направо да я подмените с подсладител. Във втория случай ще спестите 142 ккал и 42,4 г въглехидрати.


Няма коментари:

Публикуване на коментар