Енергийност
|
114 ккал
|
Мазнини
|
8,5 г
|
Въглехидрати
|
2,2 г
|
Белтъчини
|
7,5 г
|
Влакнини
|
0,2 г
|
Приготвяне:
Поставете дивия лук в пасатор и го смелете едро или просто го накълцайте фино. Добавете сол и намачкайте леко, за да пусне част от сока си. Прибавете рикотата, разбъркайте и сте готови.
Разбира се дивият лук може да бъде заменен с всякакви други зелени подправки с меки листа като магданоз, копър, кориандър или пък с пера зелен лук или чесън. Аз пробвах с босилек и със сигурност ще повторя. А кой е казал, че не можете да си направите и смес от аромати.
ПОДНАСЯНЕ
В конкретния случай за да превърна този пастет в пълноценна закуска използвах две малки филии и хляб (общо 40 г) и го разпределих между двете. Получи се доста богат и дебел слой, точно както аз обичам.
За гарнитура нарязах пет чери домата (общо 85 г). Ето ги и данните за цялото хранене при това положение.
За гарнитура нарязах пет чери домата (общо 85 г). Ето ги и данните за цялото хранене при това положение.
Енергийност
|
246 ккал
|
Мазнини
|
10,5 г
|
Въглехидрати
|
26,7 г
|
Белтъчини
|
12,2 г
|
Влакнини
|
3,2 г
|
МОДИФИКАЦИИ
Ако смятате, че белтъчините са малко, винаги може да добавите едно-две парчета шунка, риба тон или пък печено или варено пилешко. Имам една рецепта за студено пиле за салати и сандвичи, която често използвам и скоро може да споделя.
В случай, че искате да добавите влакнини заложете на пълнозърнест хляб или пък обогатете рикотата с малко овесени трици.
Няма много начини да намалите мазнините в рецептата. Единствените са да използвате по-малко рикота или да намерите такава с по-ниско съдържание на мазнини. За съжаление не съм виждала нискомаслена рикота по нашите магазини, а положението с хранителните стойности не ми се струва толкова ужасяващо, че да прибягна до замяната и с нашенската нискомаслена извара. По-скоро бих се отказала от рецептата, отколкото да направя последното.
Засега толкова от мен.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар