28 юни 2011 г.

Зелена рикота

Не знам дали някой от вас е опитвал истинска извара – онази, чрез която изварата е била открита, а именно твърдата фракция на пресеченото прясно мляко. Тя е сочна и леко сладка, а не кисела (освен ако млякото не е било мнооого вкиснато), и честно казано я обожавам още от първия път, когато я опитах. Дълги години се опитвам да намеря купешка извара, която да има същия вкус. Случвало ми се е да попадна на отделни пакети такава, но следващия от същата марка винаги е бил разочароващ – кисел и тричав. Е, вече мога да си отдъхна, защото съвсем наскоро открих сиренето рикота, което е точно това – вкусна, сочна и сладникава извара, която се съчетава чудесно с куп други продукти както за сладки, така и за солени рецепти. Ето ви едно предложение което аз лично използвах за закуска.

Продукти за една порция:

  • ½ връзка див лук
  • 65 г сирене рикота или извара
  • Сол на вкус

Енергийност
114 ккал
Мазнини
8,5 г
Въглехидрати
2,2 г
Белтъчини
7,5 г
Влакнини
0,2 г

Приготвяне:
Поставете дивия лук в пасатор и го смелете едро или просто го накълцайте фино. Добавете сол и намачкайте леко, за да пусне част от сока си. Прибавете рикотата, разбъркайте и сте готови.

Разбира се дивият лук може да бъде заменен с всякакви други зелени подправки с меки листа като магданоз, копър, кориандър или пък с пера зелен лук или чесън. Аз пробвах с босилек и със сигурност ще повторя. А кой е казал, че не можете да си направите и смес от аромати.

ПОДНАСЯНЕ
В конкретния случай за да превърна този пастет в пълноценна закуска използвах две малки филии и хляб (общо 40 г) и го разпределих между двете. Получи се доста богат и дебел слой, точно както аз обичам.
За гарнитура нарязах пет чери домата (общо 85 г). Ето ги и данните за цялото хранене при това положение.


Енергийност
246 ккал
Мазнини
10,5 г
Въглехидрати
26,7 г
Белтъчини
12,2 г
Влакнини
3,2 г


МОДИФИКАЦИИ
Ако смятате, че белтъчините са малко, винаги може да добавите едно-две парчета шунка, риба тон или пък печено или варено пилешко. Имам една рецепта за студено пиле за салати и сандвичи, която често използвам и скоро може да споделя.

В случай, че искате да добавите влакнини заложете на пълнозърнест хляб или пък обогатете рикотата с малко овесени трици.

Няма много начини да намалите мазнините в рецептата. Единствените са да използвате по-малко рикота или да намерите такава с по-ниско съдържание на мазнини. За съжаление не съм виждала нискомаслена рикота по нашите магазини, а положението с хранителните стойности не ми се струва толкова ужасяващо, че да прибягна до замяната и с нашенската нискомаслена извара. По-скоро бих се отказала от рецептата, отколкото да направя последното.

Засега толкова от мен.
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар