15 юни 2015 г.

Мисия "Самочувствие" най-сетне стартира


Преди няколко месеца - докато навън още беше студено - се оказах в съблекалнята на фитнеса в час пик. Беше след работно време, от залата за групови занимания точно беше излязла тълпа девойки, а следващата групичка вече се изнизваше да заеме мястото им. И точно тогава влезе Тя. Момиче на двайсет и няколко години, хубава права руса коса, красиви черти и съвършена фигура. Всички погледи се втренчиха в нея на мига. Беше като сцена от някой филм и се съмнявам, че в съблекалнята имаше и една жена, която да не завижда на нашата фитнес самодива.

Първата мисъл на всички ни вероятно е била: "Искам и аз такова тяло!" Но когато се замислих, установих, че привлекателното в момичето не беше тялото. Да, въобще не отричам, че беше не само хубаво, но и старателно изваяно. С добре развити, но стройни крака, стегнато и оформено дупе и корем с видима преса. В съблекалнята обаче имаше поне десетина момичета, които на мен ми харесваха много повече. Тогава защо всички зяпахме нея?


Много просто. Не беше само тялото. Вече споменах правата руса коса. Е, тя беше старателно изрусена и изправена. Бретонът беше перфектно подравнен и оформен. Красивите черти на лицето и бяха подчертани с дискретен, но многокомпонентен грим - идеално изравнен и матиран тен с умело поставен контур и подчертани с черен молив и много спирала очи. Формите на тялото изпъкваха на фона на загорялата в солариума кожа и добре подбраните дрехи, които хем бяха спортни, хем не съвсем обичайни и определено не скучни. Момичето имаше страхотно тяло, но причината тълпата от потни, изморени, бледолики и раздърпани девойки в съблекалнята да го забележат, беше старателно изпипаният външен вид. А той може да бъде постигнат независимо от физическите дадености.

След тази случка си обещах, че ще се постарая да стана онова момиче. Не като фигура. Това би било напълно невъзможно, а и всъщност не го искам. Обещах си да стана момичето, което се грижи за себе си толкова добре, че събира всички погледи. Проблемът е, че това включва много неща - буквално то глава до пети. Споменах прическа, грим и облекло, но преди да се стигне до тях има куп невидими и не винаги лицеприятни стъпки като специфични хигиенни стъпки, обезкосмяване, подхранване на кожа и коса и какво ли още не. Просто нямах представа откъде да започна.

Но за щастие дойде лятото. Дойде и ме накара да прибера чорапогащниците и да извадя сандалите и банските. Настъпи сезонът на голите крака и босите ходила. Досега съблекалнята на фитнеса беше единственото място, където моите ставаха публично достояние, но вече имам пресечна точка с ежедневието си. За да се чувствам поддържана, трябва да им обърна особено внимание. Което значи, че вече си имам средносрочна цел.

МИСИЯ "САМОЧУВСТВИЕ"
Настояща цел: Да разголвам краката и ходилата си без притеснение
Дата на преразглеждане: 11 септември 2015 г.

При всички останали мисии средносрочната се преразглежда на шест месеца. Мисия "Самочувствие" обаче е по-различна. Голяма част от приоритетите и зависят от сезона. Самият факт, че именно настъпването на лятото успя да ме изкара от многомесечното чудене, го доказва. Затова е редно целите и да се преразглеждат по-начесто. Но по-интересното е какви ще бъдат задачите към тази цел. Основните неща, които ме притесняват при преминаването към отворени обувки и къси панталони са отичането на глезените, последиците от напълняването (гънки и целулит), разширените капиляри (които се умножават с годините, бледият тен, занемареният педикюр, грубите ходила и окосмяването. За капилярите в момента не мога да направя нищо, така че единствената ми тактика е да не мисля за тях. С отоците и неравностите по кожата вече се боря в другите две мисии, защото и двете са последствие от недобра физическа форма. За тена също не мога да направя нещо особено. Тъй като не ползвам автобронзанти, а за солариум е късно, слънцето е единственото, което може да премахне притесненията ми. А излагането ми на слънце е неминуемо. Това основното ми лятно удоволствие. За окосмяването пък вече съм предприела редовни действия. То ще излезе на преден план по-скоро есента, когато дългите панталони и чорапогащниците ме направят мързелива и разсеяна. И така след като зачеркнах повече от половината неща в списъка, ми останаха две.

От тях пръв се набива на очи педикюрът. Дали ще е "очукан", или ще липсва - няма особено значение. Ноктите на краката наистина няма как да се скрият. Ето защо едната ми задачка ще бъде да ги поддържам приятно оформени и пъстри. Надявам се от нея да се роди публикация за любимите ми лакове за педикюр в www.toaletka.com.

Веднага след тях е загрубялата кожа на ходилата. Обожавам да ходя боса! У дома съм така дори и през зимата, но това се плаща. И петите, и възглавничките ми развиват защитен слой, който има нужда от постоянна ексфолиация и омекотяване. Особено през лятото, защото уличния прах прониква свободно през отворените обувки, изсушава грубите места и ги прави неумолимо видими. Дори и най-красивият педикюр бързо губи ефекта си когато е комбиниран с напукани пети. Обичайната ми тактика за справяне с проблема е да използвам пемза при всяко къпане, а веднъж седмично да си правя едно голямо "разкисване". Но през юни юни тя ще е неприложима. "Толпофикация" подменят тръбите в квартала и няма да имаме топла вода до края на месеца. А тъй като нямаме и бойлер, се налага да се къпя във фитнеса, където просто няма как да обърна внимание на ходилата си. За компенсация ще се наложи да зачестя "разкисванията". Това ще е втората ми задача.

Третата ще бъде свързана с омекотяването. Да си призная никога не съм била особено редовна с него и винаги си го отчитам като грешка. Започвам да мажа всеки ден преди излизане. Независимо от обувките. Така най-сетне може да открия и подходящия крем за тази цел. Като не се мажа системно, не мога да разбера кое има ефект и кое не и съответно не знам какво точно искам от един крем за ходила и загрубяла кожа.

След цялото философстване Мисия "Самочувствие" изглежда така:

Предизвикателство "Малките прасенца"
Продължителност: 100 дни или 8 педикюра
Начална дата: 6 юни 2015 г.
Крайна дата: 13 септември 2015 г.


Срокът на това предизвикателство надхвърля срока на средносрочната цел на мисията, но реших, че така е най-добре. Все пак изисква действия на доста дълги периоди от време и ако е по-кратно няма как да ми изгради навик. А аз искам педикюрът да ми се превърне в навик и за зимните месеци, когато имам склонността да го омаловажавам. Освен това за пръв път пускам брояч, който да отчита не дни, а действия.

Правила:
  1. Да сменям лака на краката си най-много всяка втора седмица през цялото лято. Това означава да се лакирам отново между понеделник и неделя на втората седмица след предишното лакиране, независимо в кой ден на седмицата е било то. Допуска се да го правя и по-често, но се съмнявам, че ще се случва редовно. 
  2. Смяната на лак включва също подкъсяване и оформяне на нокти и почистване на кожички, ако е необходимо. Не е достатъчно ноктите ми да са шарени. Трябва също да са с хубава форма и кожата около тях да е поддържана. 
  3. Смяната на лака през третата седмица след предишното лакиране се счита за прекъсване на серията, което се компенсира, ако лакът се смени отново през следващата седмица. 
  4. Смяната на лака през четвъртата седмица от предишното лакиране се счита за прекъсване на серията. 
  5. При смяна на лака в пета седмица от предишното лакиране или по-късно предизвикателството се счита за неуспешно приключено. 
  6. Предизвикателството приключва при изтичане на срока или при 8-мата смяна на лака - което настъпи първо. 
  7. Предизвикателството се счита за успешно приключено, при не повече от 1 некомпенсирано прекъсване и не по-малко от 7 смени на лака за целия период. 

Предизвикателство "Спа"
Продължителност:
30 дни или 9 процедури
Начална дата: 13 юни 2015 г.
Крайна дата: 12 юли 2015 г.


Нещо ми хареса да си правя броячи, които отчитат събития, а не дни. Навярно защото за тази мисия броят на събитията се изчислява много лесно.

Правила:
  1. Да си правя процедура за ексфолиация на ходилата поне 2 пъти седмично. 
  2. Процедурата включва. 
    • Вана с магнезиев сулфат 
    • Изтъркване с пемза или пила 
    • Омекотяване с подходящ крем или масло 
  3. Седмица с 1 процедура се счита за прекъсване на серията, което се компенсира, ако през следващата седмица процедурите са 3. 
  4. Седмица без процедура се счита за прекъсване на серията. 
  5. При две или повече седмици без процедура, предизвикателството се счита за неуспешно завършено. 
  6. Предизвикателството приключва при изтичане на срока или на 9-тата процедура - което настъпи първо. 
  7. Предизвикателството се счита за успешно приключено при не повече от 1 некомпенсирано прекъсване и не по-малко от 6 процедури за целия срок. 
  8. До 2 седмици приключване на предизвикателството на www.toaletka.com трябва да се появи статия, която описва процедурата и предизвикателството. 

Предизвикателство "Хей, петички"
Продължителност: 30 дни
Начална дата: 11 юни 2015 г.
Крайна дата: 10 юли 2015 г.


Изкуших се да направя и това предизвикателство с гъвкав срок, но се отказах. То изисква ежедневни действия, така че най-добре е да е като останалите в проекта.

Правила:

  1. Да мажа петите си с омекотяващ крем или масло ежедневно преди излизане. Процедурата не отпада, ако не излизам.
  2. Ден без процедура се счита за прекъсване на серията, което може да се компенсира с мазане без прекъсване в следващите 3 дни.
  3. Два или повече поредни дни без процедура се считат за прекъсване на серията.
  4. Повече от 5 поредни дни без процедура означават, че предизвикателството е приключило неуспешно.
  5. Предизвикателството се счита за успешно приключено, ако има не повече от едно некомпенсирано прекъсване за целия период.

Броячите тук се обновяват автоматично така че винаги са актуални. За останалите мисии и предизвикателства - текущи или отминали - погледнете страницата на предизвикателството. Аз отивам за крема за ходила.

2 коментара:

  1. Извинявай, че коментирам като анонимен, но така ми е най-лесно. Случайно попаднах на блога ти и понеже имам сродни проблеми се заинтересувах (писах в темата за дрехите за бельото на за-за). Понеже моите крака от коленете нагоре също не са много представителни, но за сметка на това имим относително добър глезен почти винаги ходя с панталони над глезена, а лятото обичам да акцентирам и на стъпалата си и красиво направен педикюр. По различни причини май само няколко пъти в живота си съм ходила на педикюр, а обикновено си го правя сама. За омекване на кожата на петите ми помагат две неща - едното е витамини, полезни за кожата. Преди няколко години за един кожен проблем изпих различни витамини, специална предназначени за кожа, и те правеха ходилата ми идеално гладки, напуканите пети изчезваха от самосебе си (напр. ако си вземеш селен на капсули или други комбинации от витамини). Другото е една маска за крака (корейска), която се продава в аптеките, струва няколко лева. Представлява найлонови калцуни, които нахлузваш на краката си, стоиш около час с тях и после ги измиваш. След около седмица всички мъртви кожи се олющват като с магическа пръчка и оставаш с прекрасни меки стъпала (е 2-3 дена се белиш, но се издържа). Това са моите способи за хубаво стъпало с най-малко усилие

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази корейска маска ми я похвалиха и в магазина като ходих да си взема нова пила. Голяма борба пада с тази пемза, а старата ми пила сдаде багажа. За жалост нямаха в наличност, но ще се огледам за нея. Разбрах, че е на Пюърдерм. Аз съм им ползвала от хартиените маски за лице и наистина са ми интересни. Със сигурност ще опитам! Благодаря за препоръката. Ще споделя и опита после.

      Изтриване