28 ноември 2013 г.

Печенките на мама или най-любимите ми соленки на света


Седмица след като открих, че мазните банички всъщност са по-ефективна есенно-зимна закуска от млякото с какао, започнах да се замислям. Въпросът беше с какво да заменя купешките фурнаджийски закуски, които няма как да преценя точно нито на грамаж нито като съставки. А отговорът ми го даде на поднос мама. Буквално.

В къщи ги наричаме "печенки", но за непосветените биха били просто соленки. Рецептата е проста и относително бърза, а плънките могат да варират според възможностите и желанието. Моите любими са тази, която ще опиша по-долу (сирене, извара и яйце или въобще любимия ви пълнеж за баница), парче кашкавал или запържено на тиган пилешко месо с много подправки.


ПЕЧЕНКИТЕ НА МАМА


Съдържание за един брой:
84 ккал; 3 г белтъчини; 9,6 г въглехидрати; 0,3 г баластни вещества; 3,8 г мазнини, за повече подробности вижте рецептата на английски.

Необходими продукти
За тестото:
2 яйца + 1 яйце за обмазване накрая (по желание и не е включено в сметката)
270 г кисело мляко
500 г брашно
100 мл олио
1 ч.л. сода бикарбонат
сол на вкус

За пълнежа:
170 г сирене
170 г извара
2 яйца



Начин на приготвяне
В купа или на плота за месене разбъркайте содата и солта в брашното.

В отделна купа разбийте леко киселото мляко, олиото и двете яйца.

Добавете мокрите съставки към сухите и ги омесете на меко тесто.

МАЛЪК НОМЕР. Тестото може да се ползва веднага, но според мама става още по-вкусно когато е прекарало поне една нощ в хладилника или най-добре във фризера. Тя по принцип омесва голямо количество и след това замразява една част за спешни случаи. Само трябва да го оставите да се отпусне напълно преди изпичане.

Разделете готовото тесто на 42 топчета. Или колкото искате, но ако броите калориите, ще излязат различни при различно разделяне.

В купа смесете изварата и натрошеното сирене с яйцата и разбъркайте.

Оформете всяко топче на малка кръгла питка и поставете малко от плънката по средата. После затворете като хубаво притискате ръбовете. Не би трябвало да ви е нужно допълнително "лепило", но предполагам, че малко вода или яйце ще свърши работа. Трябва да се затворят добре, за да не изтече пълнежът при печенето.

Печенките се нареждат в обмазана или застлана с хартия за печене тава и се намазват отгоре с разбито яйце. Това последното е по-желание, но изглежда доста добре. Също по желание може да добавите поръска. Аз ползвам смесена, която си купувам готова (тиквено, слънчогледово и ленено семе и сусам), черен сусам и мак, който явно не съм снимала. Но всъщност ограничения няма. Майка ми дори слага малко от плънката отгоре, за да станат печенките и "рошави".

Пекат се на около 200 градуса с вентилатор за около 20 минути или докато се зачервят отгоре. След изваждането от фурната се покриват с кърпа да се задушат и да омекнат отгоре. Ако предпочитате да имат по-изразена коричка, може и да пропуснете тази стъпка.



ДА НИ Е СЛАДКО!
Най-добрият момент за консумация, разбира се, е докато са още топли, но внимавайте, защото яйченият пълнеж изстива по-бавно от тестото. Следващият най-добър момент за консумация е когато изстинат и въобще по всяко време. Хубаво е да ги съхранявате покрити с кърпа, но не и затворени в кутия например, макар че това си е мое лично предпочитание. Просто в кутиите понякога се образува конденз.

За онези, които не си представят как ще изядат цяла тава, преди да са изсъхнали обаче, ще ви кажа аз какво правя. Когато поизстинат, ги разделям на порции от по три, слагам ги в хартиени пликчета, после в найлонови или пък в кутия и ги прибирам във фризера. Като тръгвам сутрин за работа, вадя едно такова пликче, и го мятам в чантата. После го мятам в микровълновата фурна за 2 минути (без найлона!) и ги ям отново горещи за закуска с кофичка разбито кисело мляко или чаша топло прясно. И на всичко отгоре съм подсигурена за цяла седмица.


Няма коментари:

Публикуване на коментар